Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

ZAKLJUČNA RAZSTAVA OB 30.LETNICI OŠ LIVADE V SONČNI DVORANI

Otvoritev tretje in zadnje v nizu razstav iz šolskega arhiva smo  začeli in zaključili z Moderndorferjevo poezijo na temo Poljuba, saj je bil vizuelni poudarek razstave na seriji grafičnih linorezov z motiviko Poljuba, katerega so ustvarili učenci OŠ Livade, pod mentorstvom likovne pedagoginje Ingrid Knez.

Tu so predstavljeni izdelki iz področja grafike in risbe, zato razstava prevladuje v črno belem kontrastu. Kljub grozljivo močnemu nalivu na dan otvoritve, se nas je nekaj zbralo, da bi poiskali svoje likovno delo ali izdelek svojca. Po otvoritvi je stekla sproščena debata o spominih na šolske dni, primerjali smo učni sistem nekoč in danes, vsi skupaj pa smo bili mnenja, da je ustvarjalnega programa in likovnega pouka v šoli premalo.

V teh tednih nas je družila umetnost, ki lahko v veliki meri pripomore k spremembi sveta. Vinko Moderndorfer je zapisal: »mislim, da ima umetnost edina to moč, da spreminja svet. Če lahko umetnost spremeni človeka, potem ne vem, zakaj spremenjeni človek ne bi mogel spremeniti sveta.«  Lepa misel, kajne?

Izkoristila bi rada priložnost, da bi se javno zahvalila vsem, ki so mi kakor koli pomagali, da so se vse tri razstave »slik iz šolskega arhiva« realizirale in da je »lov na svoj izdelek iz šolskih dni« sprožil domino efekt, pozitivnega druženja, obujanja lepih spominov in pri nekaterih morebiti tudi navdih za nadaljnje ustvarjanje. Tukaj so zapisani vsi učenci, ki so prispevali svoje talente pri kulturnih programih na vseh treh otvoritvah: 

Sofia Kralj Kobal, Adrijus Jasaitis, Timotej Stanič, Kim Uroševič (glasbena točka), Anaja Jevšnik, Ajda Glogovšek, Julija Raktelj, Kasper Sinožić ter Vita Pišlar in Maša Pižent (glasbena točka).

Sodelavkam: Sari Krošelj in Andreji Cergol Štucin za kulturni program, Maji Ceglar za vso tehnično pomoč, Janji Prelec za pogostitve ob otvoritvah in nenazadnje zahvala ravnateljici OŠ Livade Maji Cetin, ki je imela posluh, da smo idejo lahko realizirali.

Veliko hvaležnost bi izrekli tudi Niki Pegan iz JSKD, Branki Lipar iz CKPŠ in Marjeti in Mefu iz Placa Izolanov ter članicam likovnega društva TUBA, grafičnega društva Ma3ca in Dorini Beržan, da smo se kot šola medistitucijsko in medgeneracijsko povezovali.

Dolžnost umetnosti je razkrivanje zgodb, ki človeka spremenijo in mu dajo misliti. Dragi Izolani, zgodbe likovnih del smo v teh tednih odkrivali skupaj z vami. Zahvaljujem se vsem tistim, ki ste nas tri tedne vztrajno spremljali in obiskovali naše otvoritve razstav in naše ustvarjalne delavnice. Povejte naprej, da je razstava v Sončni dvorani na ogled do 30.10. 2014, v Kultunem domu pa do 18.10. 2024. Povejte naprej tudi, da je seznam vseh najdenih izdelkov pripet  na spletni strani šole OŠ Livade tako, da še vedno lahko preverite, če je tudi vaše ime tam zabeleženo in z veseljem vam bomo predali vaš izdelek iz šolskih dni.

Zapisala likovna pedagoginja na OŠ Livade, Ingrid Knez

Comments are closed.
Skip to content