Telefon: 05 662 55 60
Livade 7, 6310 Izola

Naredi okrepčevalnico za metulje

Dragi moji planinci.

Tudi jaz sem se vam želela malček oglasiti v tem nekoliko nenavadnem času, tako za vas otroke, učence, kot tudi za nas odrasle, učitelje.

V svetu se dogaja nekaj nevsakdanjega, zaradi česar pa ni treba pozabiti na vsakdanje, naravnost čudovite stvari oz. v tem primeru, na bitja, ki živijo, krasijo naš svet in prav malo jih je briga za viruse in podobno, s čimer se trenutno ukvarja skoraj cel svet. Tudi vi, otroci ste nekaj čudovitega in vaš čas na tem svetu je dragocen. Izkoristite ga za lepo in še vedno iščite lepo na svetu. Pošiljam vam eno idejo za kratkočasje in užitek.

Imejte se radi!

Vaša učiteljica Ana.

“Naredi okrepčevalnico za metulje”

Prihaja pomlad in metulji počasi prihajajo na plano. Oni letajo od cveta do cveta in srkajo nektar z dolgim, cevki podobnim sesalom. Privabi jih v svojo okrepčevalnico polno sladkih dobrot.

Potrebuješ:
*zrelo banano, *posodo za mešanje, *vrvico, *kozico, *kuhalnico, *100g sladkorja, *250, ml vode, *papirnat krožnik

  • Prosi odraslo osebo za pomoč pri prvih dveh korakih, obvezno pa pomagaj in naredi, kar zmoreš sam. Olupi banano in jo nareži na koščke v posodo. Z vilicami jo zmečkaj.
  • V kozico daj banano, sladkor in vodo ter počasi skupaj kuhaj. Ko zmes postane lepljiva, vendar je še vedno tekoča, ugasni štedilnik in pusti, da se ohladi.
  • V papirnat krožnik naredi 3 luknjice in v vsako napelji vrvico ter naredi vozel. Krožnik obesi ali kako drugače pritrdi na okensko polico, nanj nanesi nekaj zmesi in počakaj, da na njem pristanejo metulji.
  • Če imaš vrt, metulje privabi tako, da posadiš njihove najljubše rastline. Budlejo imajo metulji tako radi, da ji rečemo tudi ”metuljnik”. Ne morete zgrešiti niti z marjeticami in sivko.

Opazuj metulje in občuduj njihovo lepoto. Nariši kakšnega (naslikaj, naredi iz kolaža…), izdelek nato fotografiraj in mi fotografijo pošlji. Tvojo risbo bomo objavili na spletni strani naše šole in društva, da jo bodo tudi drugi lahko občudovali.

Pa še malo dodatnega branje za radovedne:
http://11sola.splet.arnes.si/files/2016/03/METULJI-primer_izdelka.pdf
https://www.proteus.si/wp-content/uploads/2015/07/Metulji_Slovenije.pdf
http://www.ckff.si/javno/publikacije/dnevni_metulji_slovenije_2012.pdf

Comments are closed.
Skip to content